Lappa ett par jeans

Lappa ett par jeans

Lappa ett par jeans

 

 

Steg 1: Klipp ut lappen och nåla

Klipp ut lapp i matchande färg som plagget som ska lagas, gör den ca. 2cm eller större på varje ledd än vad själva hålet är. Nåla fast lappen på plaggets baksida.

Steg 2: Sy sicksack

Använd gärna tråd i samma färg som plagget. Ställ in symaskinen på sicksacksöm och sy fram och tillbaka flera gånger Burna tyget! Klipp bort eventuellt överflöd på baksidan. Klart!

Klart!

Laga en gren på jeans

Laga en gren på jeans

Laga en gren på jeans

I den här tutorialen ska vi laga ett par jeans. Och vi har en sömskada och en slitskada som är de vanligaste en jeansbärare råkar ut för.

 

Steg 1: Klipp ut formen

Vänd jeansen och nåla området som ska sys.

 

Steg 2: Sy längs med den före detta sömmen

Sy (kom ihåg fäststygnen) märker du att maskinen går tungt kan det vara bra med en nål speciellt för jeans. Men är man försiktig och vevar för hand vid de tjockaste partierna brukar det gå väldigt bra ändå.

Steg 3: Sy dekorationssömmen

Vänd nu plagget och trä maskinen med en tråd som matchar de gula sömmarna som brukar vara på jeans. Sy längs sömmen som de andra sömmarna du ser. Och nu är dom som nya!

Klart!

Textil

Textil

 

 

Textil är ett samlingsord för fibrer som genom att  spinnas samman till tråd sedan vävs till tyger. Dessa fibrer var först från växt och djurriket, såsom ull och lin. Men har på senare tid även innefattat syntetiska material, alltså konstgjorda material. Den första spinnmaskinen uppfanns under 1700-talet i England och drevs av vatten, och den lade senare grunden till textilindustrin som nu är en av världens största industrier samt var grunden till den industriella revolutionen under 1800-talet.

Textiler i konst och hantverk är ett väldigt fexibelt material, både bokstavligt och bildligt talat. Den enda gränsen är fantasin.

Akryl

Akryl

 

 

Akryl är en vattenbaserad färg med starka pigment som kan spädas ut med vatten för olika nyanser. Akryl kan användas på olika matriall som duk, trä och tyg. Under ett längre tag kan färgen sprika och flagna av om man inte efterbehandlar det.

Det finns olika märken som har olika finishar samt hållbarhet även pigment. I tidigare experiment är akrylen stress tålig på tyg och läder men fastnar inte lika bra på plast och gummi.

Olja

Olja

Oljemålning att måla med olja finns dokumenterat sedan 700-talet. I Europa utvecklades det under 1400-talet. I färgen används torkade och halvtorkande oljor, där de kan blandas och användas på olika sätt. Den kan förflyttas på duken, dess transperans tillåter en stor skala av valörer och klangfulla färger.