Lappa ett par jeans

Lappa ett par jeans

Lappa ett par jeans

 

 

Steg 1: Klipp ut lappen och nåla

Klipp ut lapp i matchande färg som plagget som ska lagas, gör den ca. 2cm eller större på varje ledd än vad själva hålet är. Nåla fast lappen på plaggets baksida.

Steg 2: Sy sicksack

Använd gärna tråd i samma färg som plagget. Ställ in symaskinen på sicksacksöm och sy fram och tillbaka flera gånger Burna tyget! Klipp bort eventuellt överflöd på baksidan. Klart!

Klart!

Laga en gren på jeans

Laga en gren på jeans

Laga en gren på jeans

I den här tutorialen ska vi laga ett par jeans. Och vi har en sömskada och en slitskada som är de vanligaste en jeansbärare råkar ut för.

 

Steg 1: Klipp ut formen

Vänd jeansen och nåla området som ska sys.

 

Steg 2: Sy längs med den före detta sömmen

Sy (kom ihåg fäststygnen) märker du att maskinen går tungt kan det vara bra med en nål speciellt för jeans. Men är man försiktig och vevar för hand vid de tjockaste partierna brukar det gå väldigt bra ändå.

Steg 3: Sy dekorationssömmen

Vänd nu plagget och trä maskinen med en tråd som matchar de gula sömmarna som brukar vara på jeans. Sy längs sömmen som de andra sömmarna du ser. Och nu är dom som nya!

Klart!

Textil

Textil

 

 

Textil är ett samlingsord för fibrer som genom att  spinnas samman till tråd sedan vävs till tyger. Dessa fibrer var först från växt och djurriket, såsom ull och lin. Men har på senare tid även innefattat syntetiska material, alltså konstgjorda material. Den första spinnmaskinen uppfanns under 1700-talet i England och drevs av vatten, och den lade senare grunden till textilindustrin som nu är en av världens största industrier samt var grunden till den industriella revolutionen under 1800-talet.

Textiler i konst och hantverk är ett väldigt fexibelt material, både bokstavligt och bildligt talat. Den enda gränsen är fantasin.

Örngott

Örngott

Sy ett örngott

I vårt fall gör vi nu ett örngott till den stoppade ”kudden” vi gjorde i förra tutorialen. Just örngott är svårare med sina vikningar, och en del annat som vi inte har gjort tidigare. Vilket är perfekt hjärngympa och ett nästa steg.

Du behöver:

Sax, papper, tyg, symaskin, måttband eller linjal, knappnålar och givetvis ett litet leende!

 

Steg 1: Klipp ut formen

Börja med att rita ett mönster, i vårt fall gör vi örngottet lite större än kudden, detta för att göra sista momentet lättare, men vill man ha ett tajt resultat kan man följa kuddens mått. Nu ska det läggas till några cm på mönstret för den extra ”flärpen” som finns i örngott, den finns för att hålla kudden på plats, och också för att dölja kudden. På denna kudde har vi lagt till 6cm på mönstret. Klipp ut pappersmönstret och lägg det på tyget som ska användas. Och nu kommer nästa twist. Vi ska få ut detta mönster i ett enda stycke istället för två som förut. För att det ska gå behöver vi en vikt kant.  Alltså att tyget läggs dubbelt och mönstrets ena kortsida ligger längs den vikta kanten som blir av vikningen. På bilden ovan används vänster kortsida som vikt kant.

 

Steg 2: Nåla

När du har klippt ut tygstycket med sömsmånen i beräkning tar du bort knappnålarna och lägger ut den nu enda tygstycket. Vi ska nu fålla det två kortsidorna, Detta för att få fina och hållbara kanter som inte fransar sig. Vik yttersta tyget ca en halv eller en cm in mot mitten. Är tyget motvilligt kan du försiktigt pressa det på plats med strykjärn. För det ska nämligen vikas likadant ytterligare en gång för att gömma den fransiga kanten helt. Nåla och sy med raksöm. Kom ihåg fäststygnen också 🙂

Steg 3: Försiktigt nåla om

Nu ska tyget vikas med framsidan inåt. Och det ska först vikas så att ena kortsidan är 6cm (flärpens längd) utanför den andra kortsidan. Den ska sedan vikas omlott. Alltså över de två andra lagren som på bilden ovan.

Steg 4: Sy kanterna

Nåla ihop och sy med raksöm som på kanterna som tidigare var tygets långsidor.

Steg 5: Klipp ner sömnsmånen

Vänd, är sömsmånen för bred kan du försiktigt klippa ner den.

Steg 6: Vänd formen

Du har nu gjort ett örngott! Jippie!

Skriven av: Ben Bone

Klart!

Sy en vadderad form

Sy en vadderad form

Sy en vadderad form

Vi ska nu sy ihop en form för att sedan stoppa med vadd. I tutorialen blir det en kvadrat 10x10cm. En liten kudde med andra ord. Men det går med t.ex. en rundel, rektangel eller ett hjärta. 

Du behöver:

Sax, papper, penna, sy och knappnålar, tråd, symaskin och bra humör 😉

 

Steg 1: Klipp ut formen

Börja med att rita upp din form på ett papper, vanligt kopieringspapper går utmärkt. Om din form har vassa kanter och vinklar behöver du se till att du verkligen kan vända formen och få den som du vill, gör hellre lite för stort än för smått.

 

Steg 2: Nåla

När du är klart och nöjd med ditt mönster klipper du ut det och lägger ut på tyget du vill använda, tyget ska vara dubbelvikt och ”framsidan” av tyget, ska vara vänd inåt. Detta för att du med dubbelvänd tyg bara behöver klippa en gång, och i och med att formen ska vändas ut och in senare så vill man ha framsidan inåt för stunden. I det här fallet utgår vi ifrån ett vävt tyg att sy i. Det innebär ett stumt tyg som håller formen. Nåla fast pappbiten på tyget så det inte glider och blir fel form. Klipp ut formen runt en cm utanför mönstret i papp, detta kallas för sömnsmån och är väldigt viktigt, för syr man för nära tygets kant är det lätt för tyget att fransa upp sig och formen går då lätt sönder. Och glöm inte att använda knappnålarna. Hellre för många än för få enligt mig. Se knappnålen som en extra fingernypa, den nyper ihop tyget där du behöver det.

Steg 3: Försiktigt nåla om

När formen är urklippt kan du försiktigt nåla bort papperet du följt, det kan du spara och använda flera gånger. Markera med knappnålar eller med penna vart du vill ha öppningen, denna behövs för att kunna vända formen senare. Denna sträcka ska då inte sys, det är lätt att glömma sig och sy runt hela formen, vilket bara leder till frustration och sprättande.

Steg 4: Sy kanterna

Du är nu redo att sy med symaskinen! Kom här ihåg sömsmånen du har och var noga med att inte sy på knappnålarna, symaskinsnålen kan gå av och flygande, vassa metallbitar är inte bra överlag. Fäst tråden i början och i slutet av sömmen du syr. Det innebär att du syr ett par stygn fram och tillbaka så den fästs och inte går upp.

Steg 5: Klipp ner sömnsmånen

Har formen skarpa kanter så är det bra att klippa ner sömsmånen något, detta är för att formen då blir med flexibel att vända och det blir finare resultat. I den här tutorialen går vinkeln utåt, vilket leder till att man klipper som jag har gjort på bilden ovan. Men om vinkeln går inåt räcker det med ett litet rakt jack. Det är småknepigt i början, men klipp hellre lite för långt ifrån sömmen än för nära.

Steg 6: Vänd formen

Du kan nu vända formen, med hjälp av öppningen du har gjort, skarpa kanter kan man försiktigt trycka ut med t.ex. en strumpsticka som är trubbigare. Tryck inte för hårt så tyget och sömmen inte brister.

Steg 7: Stoppa formen med vadd

Du är nu redo att stoppa din form med vadd. Ett vanligt fel här är att man gärna blir snål med vadden och stoppar för löst, eller att man använder för stora mängder vadd på en gång, man får klämma och stoppa långsamt, det här är inget som går på tid!

Steg 8: Sy ihop öppningen

Nu är du nästan klar med din form, det är lite kvar, och det är att sy ihop öppningen, detta gör vi för hand med nål och tråd, viktigt är att som på bilden ovan vika in de fransiga tygkanterna, tack vare sömsmånen och att tyget är vänt är det inte jättesvårt, nåla öppningen och sy små stygn, viktigt är att fästa några extra fäststygn, man gör då ett vanligt stygn, men innan man drar åt tråden så trär man nålen genom öglan, det blir då en knut av stygnet, vilket vi kan kalla handgjorda fäststygn. Du är nu med en stoppad färdig form! Grattis!

Skriven av: Ben Bone

Klart!