Möte med en professionell kulturskapare

Onsdag 22 februari, 2017 fick jag tillsammans med ett tjugotal barn som också satt i publiken möjlighet att träffa Jonna Björnstjerna, som är illustratör och även skriver sina egna böcker.

Jonna är född 1983, i Eskilstuna, men bor numera i London.

Jonna berättade att när hon gick i gymnasiet så bytte hon från en samhällsvetenskaplig linje till estetprogrammet för hon på grund av sitt ursprungliga utbildningsval inte fick teckna så mycket som hon egentligen ville. Efter gymnasiet gick hon på en serietecknare skola i Malmö, en skola hon varmt rekommenderar, för där fick hon inte enbart lära sig det tekniska utan det också ingick en ”överlevnadskurs”, det vill säga, att man även lärde sig hur man ska kunna leva på sitt eget hantverk. Många andra skolor har oftast inriktning på att mestadels lära sig tekniker. Redan under utbildningen fick hon illustrationsuppdrag vilket gjorde att hon vågade satsa på yrket.  Jonna har också gått grafisk design på Central Saint Martins i London. Jonna har bland annat illustrerat för Norrköpings tidningar och Sydsvenska Dagbladet. Dessutom fick hon möjlighet att utföra uppdrag till barnboksförfattare som behövde hjälp med illustrationer till sina böcker. En nyttig erfarenhet som gjort att man tror på sig själv och vågar satsa.

Idag skriver Jonna gärna egna berättelser. De böcker som är utgivna är:

  • Tio små lantisar – 2004
  • Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen – 2007
  • Fru Skräck – 2009
  • Godistrollet – 2010

Till hösten kommer ytterligare en ny bok. Hennes debutbok Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen placerade sig på första plats i Bokjuryn 2007 barnens egen omröstning. Även Godistrollet, som utkom 2010, vann Bokjuryns pris för bästa bok i kategorin 0-6 år 2010.

Böckerna beskrivs som ”fint illustrerade, sagolika, mysrysliga skräckhistorier”.

Jag undrade var hon får sin inspiration ifrån, och då berättade hon att hon läser mycket. När hon själv skriver så blir det oftast berättelsen först.

Jag undrade också hur hon jobbar. Hon ritar på papper, skannar in och för det mesta färglägger hennes bilder i datorn.

Jonna ger oss en del tips, vad vi kan tänka på om vi skulle vilja ge oss på att göra en egen berättelse.

När man ska skriva och sedan rita sin berättelse behöver man bestämma vilken eller vilka världar ska berättelsen utspela sig i. Från barnen kom det då förslag på förtrollad skog, spökhus, 2-D värld, yttre rymden, planeten Mars, kaosvärlden, bland annat.

Man kanske har en mörkare del, där monstret lever. Och en ljusare del där karaktären känner sig trygg.

Till den behöver man en ”karta” som beskriver riktningen i händelsen och som gör det lättare att veta var det händer i berättelsen.

Sen behövs naturligtvis huvudkaraktären, och de andra karaktärer som ska vara med. Det ska ju också finnas någon eller några fienden som huvudkaraktären är lite rädd för.

Vad heter din karaktär, hur gammal är den. Är den en människa, djur eller något annat påhittat?  Har den någon särskild färg? Vad äter den, var bor den? När sover den, vad tycker den om, vad tycker den inte om?

Hör den hemma i din värld eller hälsar den bara på?

Vilka svagheter har karaktären, till exempel, Stålmannen- som är allergisk mot kryptonit, ett ämne/material som fienden gärna försöker använda mot honom.

Fienden, vem är det? Barnen hade många förslag: virus, monster, spöken, onda robotar, utomjordingar, vampyrer superhjälte och många fler.

När man jobbar med karaktärerna så behöver man veta en del om olika ansiktsuttryck, som ögon, ögonbryn och mun, för de ansiktsdelar berättar mycket om känslor och uttryck. Jonna visade några exempel.

Nu ritar vi och berättar för varandra vad som blev resultatet för den här gången, och kanske gick flera hem och fortsatte med sin ”första bok”.

Skriven av Gunilla Gustavsson – konstnärlig ledare på kulturrummet Aniara.