På måndag morgonen 13 mars, 2017 var det dags för våra projektambassadörer Jenny Gulstad, Mathilda Jansson och Johannes Larsson, samt projektledaren John Hayes att åka till våra samarbetspartners i Skellefteå för att göra ett fördjupat studiebesök.

Huvudsyftet med studiebesöket var att deltagarna äntligen skulle få träffa varandra ”på riktigt” och lära känna varandra lite bättre innan det är dags för att tillbringa nästan en hel vecka tillsammans då ”Skaparveckan i Hallsberg” äger rum under vecka 34 i år.

Vår resa fick en något snöplig start då tåget som vi skulle åka med från Hallsberg till Stockholm Centralen blev inställt på grund av trafikstörningar, men med hjälp ifrån våra vänner från Aniara Maskin och Fastighet, fick vi skjuts till huvudstaden. Tack och lov var innerstads trafiken för en gångs skull ovanligt lugnt och vi hann med endast 7 minuters marginal att ansluta med vårt tåg till Umeå. Den tredje och sista delen av sträckan innebar en två timmars busstur till Skellefteå, där vi anlände kl.21:30 på måndag kvällen drygt 12 timmar efter vi hade påbörjat våran resa i Hallsberg. Dagen/kvällen avslutades med en sen dock välbehövlig måltid och därefter en kort promenad för att inta lite frisk luft och sträcka på benen efter den långa resan…

När vi samlades vid frukostbordet på tisdag morgonen var det fyra utvilade och väldigt förväntansfulla personer som såg fram emot vad dagen skulle föra med sig. Prick kl.08:00 fick vi sällskap av Tomas Teglund som arbetar halvtid på ABF i Skellefteå med funktionshinder frågor och som är även folkvald representant i Skellefteås Kommunfullmäktige. Tomas var, trots att han ändå visste en hel del om projektet innan, mycket nyfiken på hur långt vi hade kommit hittills och vilka planer som fanns inför framtiden. Hans kloka frågor samt hans trevliga sätt och genuina engagemang gjorde att vi blev än mer entusiasmerade inför det stundande mötet med gruppen från Ateljé Krut.

Kl.10:00 kom Annika Wennerström, som är chef för Daglig Verksamhet- Område 4, inom Skellefteå Kommun, tillsammans med tre stycken deltagare på Ateljé Krut, dvs. Anna, Andreas och Linn, samt två av ledarna vid verksamheten, Johanna och Åsa till Stadshotellets reception för att möta upp oss. Efter en kort hälsning och presentations runda gick vi sedan iväg i samlad trupp till Nordanå för att titta på området, som enligt dess hemsida är ”en plats där kultur och natur möts”. www.skelleftea.se/upplev/kultur/nordana Under hösten 2017, ska projektdeltagarna från Skellefteå ha en egen utställning på Nordanå, vilket ger dem ypperliga möjligheter till att nå en mycket större och bredare publik.

Efter besöket till det fantastiskt fina Nordanå promenerade vi över stadens gator till Ateljé Krut, där vi intog en gemensam lunch som bestod av en smarrig hemmagjord morotssoppa med varmt hemlagat bröd och självfallet en god Västerbottens ost som tilltugg. Det var så roligt att vara en del av sällskapet och kunna njuta av både den goda maten och lyssna in på de spännande samtalen mellan alla som satt till bords. Var och en var och är mycket upprymda över att få vara med och bidra till allas vårt projekt ”Vem har rätt att kalla sig konstnär?” De spännande samtalen fortsatte efter lunch när Hallsbergarna fick förmån att få kika runt i Ateljé Kruts ljusa intima lokaler och bli helt häpna över de makalösa alstren som finns att skåda där, vilket var och är ett bevis (om någon som helst skulle tvivla) för de oerhört kreativa förmågorna som deltagarna där, tillika hela projektet har.

På eftermiddagen anslöt ytterligare en av Ateljé Kruts deltagare Susanne, till sällskapet och vi knallade allihopa iväg till ”The Great Northern”, en kommunal och näringslivs satsning som finns mitt i Skellefteå Centrum. www.thegreatnorthern.org

The Great Northern är en teknisk/kulturell/kreativ smältdeg i Skellefteå där design, teknologi och näringsliv har gått samman för att skapa ett levande, välmående igångsättande gemenskap. Det är en ambitiös blandning av delade arbetsytor, “affärskuvöser”, arenor för olika evenemang, nyetableringar och etablerade affärsrörelser. Allt detta huseras i en byggnad som andas nytänkande och framåtanda och som rent arkitektoniskt är en vidunderlig fusion av både nytt och gammalt naturmaterial.

Väl där hade vi ett avtalat möte med Kicki Ericsson och Emmanuel Lindqvist som driver ett stort årligt evenemang som heter Nordsken. Den 25-27 maj i år ska Nordsken hållas för sjunde gången i ordning. Evenemanget är ett av de största i Sverige vad det gäller den så kallade ”nördkulturen” och har vuxit så mycket att en arena så pass stor som Skellefteå Kraft Arena krävs för att husera alla utställare samt besökarna som vill ta del av utbudet under helgen. www.nordsken.se

Arrangörerna har satt ett mål på att innan år 2020 kommer Nordsken att locka 20,000 externa besökare till Skellefteå. Under tidigare år har besökarna bestått bland annat av företag och personer som jobbar inom dataspelsbranschen. Dessa personer har imponerats av utställarnas kreationer och detta har lett i ett flertal fall till att många av utställarna har erbjudits jobbmöjligheter hos deras företag, utan att det har ställts några som helst krav på utbildningar eller särskilda förkunskaper.

Företagarna som anställer ”outbildade medarbetare” menar på att ”de gillar det de gillar” och att en flerårig utbildning vid något konstfack är inte nödvändigtvis alltid bevis på att konstnärens uttrycksätt är något som måste tas ”på allvar” och gillas ”bara för att”, utan det är det som en konstbetraktares ögon och övriga sinnen upplever som bör ligga till grund för vad som anses vara konst eller inte.

Kicki och Emanuel berättade om hur de under flera år har fått höra skällsord och förolämpningar ifrån så kallade konstkännare avseende utställarnas utbud och deras rätt till att kalla sig konstnärer/kulturskapare. Kritiken ifrån konstkännarna grundar sig på bristen på formell utbildning hos utställarna och att detta därmed skall innebära även uteslutning ifrån möjligheten att visa upp ens verk för någon annan än den egna inre cirkeln av familjen, vänner och bekanta. Till exempel påstår dem att en teckning eller målning av någon som inte är utbildad ska anses vara bara ”en illustration” eller ”kladd utfört av en amatör” och aldrig kan eller bör någon gång anses vara ett konstverk i sig…

Träffen med Nordsken avslutades med att Kicki och Emanuel bjöd in samtliga deltagare att skicka in deras alster till evenemanget med uppmaningen att hålla fast vid sina drömmar och att aldrig låta någon att nedvärdera ens uttryckssätt, utan fortsätta att vara kreativa och skapande, för att det finns så många människor i samhället som verkligen uppskattar saker som även personer som inte har formella kunskaper gör. Det räcker gott och väl med uttryck som är ett resultat av en människas hjärta, dennes fantasi och själ. Det räcker väldigt långt i det långa loppet.

Med de orden i åtanke gick vi därifrån The Great Northern tillbaka till Ateljé Krut för att summera den otroligt innehållsrika och insiktsfulla dagen och detta med en ännu starkare övertygelse om att allt som projektet står för har stor betydelse och att våra deltagare från hela landet har utan tvekan rätten till att kalla sig konstnärer, nu och i framtiden!

Det var med både sorg och glädje i hjärtat som vi skildes åt framåt sena eftermiddagen men vi gjorde det i vetskap om att vi träffas igen i Hallsberg i slutet av augusti i år och ska uträtta stordåd där vid Folkets Hus Park under vår Skaparvecka.

Tack för allt Skellefteå och håll till godo inför det som kommer skall…