Onsdag 3 maj: Vi åkte ifrån Hallsberg kl.07:27 och var framme i Göteborg kl. 09:45

På grund av ett omfattande spårarbete blev vi tvungna att ta en omväg med pendeltåg samt buss och anlände till Ängelholm drygt en timme senare än planerat.

Trots förseningen var det ett glatt Ängelholms gäng som mötte upp oss vid stationen. Vi promenerade till Stadsbiblioteket där vi bjöds på en god arbetslunch och kunde börja lära känna varandra. Det märktes på en gång att alla var väldigt avslappnade och att det omedelbart infann sig en tydlig samhörighets känsla i gruppen.

Efter lunch besökte vi Galleri Moment som ligger i anslutning till biblioteket. Där fick vi träffa galleristen, tillika konstpedagogen Nina Wenedikter, som berättade lite om galleriets historia och även hennes egen bakgrund. I samband med besöket informerade hon om att galleriet ska byggas om under våren 2018 vilket gör att den lokala konstföreningen har satt stopp för ansökningar från konstnärer om att göra utställningar under resterande delen av 2018. Dock såg hon en eventuell möjlighet för ”Spirans” konstnärer att i februari 2018 ha äran att kunna vara de sista utställarna i de gamla lokalerna. Nina tyckte även att idén om att hålla projektets utvärderings/avslutningskonferensen med tillhörande evenemang och aktiviteter i Ängelholm under maj/juni 2019 är mycket bra och såg fram emot att också Galleri Moment skall kunna bidra till dess genomförande.     

Lite senare på onsdag eftermiddag åkte vi till Spirans nya lokaler, där konstnärerna Anne Sandström, Richard Handl, Johan Nilsson och Håkan Henrysson visade stolt upp de ljusa, fräscha arbetsytor som de har att tillgå där, samt ett axplock av sina fantastiska verk. I samband med detta kunde också Jenny, Mathilda och Johannes visa upp lite av vad de går för. Att Ängelholmarna uppskattade Hallsbergarnas verk och vice-versa gick det inte att ta miste på.

När vi sedan satte oss ner tillsammans med gruppen inklusive personalen, Elisabeth Malmborg och Karina Olsson för att fika ställdes frågan till Ängelholmarna om huruvida de var villiga att komma till Hallsberg vecka 34 för att delta vid Skaparveckan. Det blev ett enhälligt och rungande ja, vilket kändes verkligen tryggt och trevligt. Det ska bli fantastiskt roligt att få träffa allihopa igen i augusti och uträtta stordåd utifrån ”Ett annat perspektiv”   

Torsdag 4 maj: Vi tog en tidig frukost vid Riverside Hotel i Ängelholm och sedan åkte med buss till Åstorp för att träffa ABFs lokal avdelning där. ABF i Åstorp har huvudansvar för folkbildningsverksamheter i nio av nordvästra Skånes 10 kommuner, inklusive Ängelholm, dock inte Helsingborg som fungerar som en ”separat enhet” inom ABF.

Vårt besök till Åstorp blev lite kortare än planerat, då det hade hastigt kallats till ett personalmöte som gjorde att vår tilltänkta två timmars träff med verksamhetsutvecklaren Kresimir ”Kricke” Andelic fick stryka på foten. Vi hade som tur var dock ändå möjlighet att sitta med Kresimir, samt Git Dalkvist och Sara Eriksson, där vi kunde förklara hur vi tänker framåt och la några förslag på hur ABF kan börja utveckla sitt samarbete med Ängelholms Kommun/Spiran kortsiktigt och även fundera om hur den långsiktiga utvecklingen skulle kunna bli i nordvästra Skåne i stort.

Kresimir skulle diskutera det hela med sina kollegor lokalt och regionalt, samt upprätta en närmare kontakt med Spiran och lovade att sedan återkomma till John med några konkreta förslag på hur ett samarbete med vårt projekt skulle kunna hjälpa deras verksamhet att få en ordentligt skjuts framåt och förhoppningsvis bidra till att engagera många fler människor i folkbildningstänket både lokalt och regionalt.